En hel del av regelverktet kring byggställningar kan man läsa hos Arbetsmiljöverket, bland annat vilka skyldigheter den ställningsentreprenör som hyr ut byggställningen och monterar den har.
1. Här är exempel på tre sådana skyldigheter:
- Monteringen av ställningen ska utföras på ett säkert sätt.
- Ställningen ska kontrolleras senast innan den överlämnas.
- Ställningen ska erbjuda en bra arbetsmiljö för dem som ska använda den.
2. Det är också bra om du som ska hyra byggställning är med när uppföraren kontrollerar ställningen, så att du kan säg ditt om ifall ställningen är byggd på ett sätt så att den gynnar det arbete du ska utföra på den.
3. Ett företag som låter anställda som inte är utbildade för ställningsmontage hantera ställningar kan bli tvugna att betala en sanktionsavgift på 5 000–20 000 kronor per arbetstagare, beroende på vilken utbildning som krävs (det finns olika).
4. Alla byggställningar samt dess komponenter som säljs på markanden eller hyrsut ska vara typkontrollerade av ett certiferingsorgan. De ska då även ha ett typkontrollintyg på svenska. Intyget gäller i max tio år från utfärdningsdatumet.
5. När ställningsentreprenören väljer ställning för en kund finns det fem punkter hen ska utgå ifårn enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter:
- Ställningskomponenternas egenvikt och hanterbarhet.
- Skydd mot fall vid uppförande, nedmontering och användning.
- Bärförmåga och stabilitet.
- Ergonomi vid användning.
- Tillträdesledernas egenskaper.
Du kan alltid läsa mer om att hyra byggställning och förskrifter för ställningar på Arbetsmiljöverkets hemsida! Lycka till!